Saturday, April 13, 2013

Creme brulee

Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse, miks muidu see üle maailma nii armastatud on :) Tavaliselt valmistatakse crème brûlée'd individuaalsetes väikestes portsionivormides (ehk ramekin-vormides) ja serveeritakse külmalt. Suhkrukiht karamellistatakse vahetult enne serveerimist. Sööma hakkamisel karamelli katkilöömise prõks lausa paitab kõrvu.



Koostis (kuuele):

6dl vahukoort
1 vaniljekaun või vanillisuhkrut
0,5dl suhkrut
8 munakollast

Peale:

tuhksuhkur


Kuumuta koor ja vaniljekaun kastrulis keemiseni (kui kasutad vanillisuhkrut, lisa see koos munakollastega). Sega teises kausis munakollased ja suhkur. Tõsta koor tulelt ja eemalda vaniljekaun. Lõika kaun pikuti pooleks, tõmba seemned noaotsaga seest välja ja sega koore hulka. Vispelda koor munakollasegu hulka. Vala segu tagasi kastrulisse, aseta kuumaveevanni kohale ja kuumuta pidevalt segades umbes 15min, kuni see veidi pakseneb. Segu konsistents peaks olema nagu vahustama vahukoorel.

Kuumuta ahi 175 kraadini. Vala kreembrülee ahjupannile asetatud vormidesse, nii et need oleksid 2/3 ulatuses täidetud. Vala pannile nii palju sooja vett, et vormid oleksid 2/3 ulatuses vees. Küpseta 15 minutit.  Võta välja, jahuta ja hoia kuni serveerimiseni külmas. 
Sõelu vormide peale kiht tuhksuhkrut ja karamellista leeklambiga või 250-kraadises ahjus grillelemendi all. Serveeri kohe näiteks värskete marjadega.





No comments:

Post a Comment